FEJAN CANVAS TÄLT 01

Ett tält för två

Info om tältet

Ett canvastält för två personer. 1st 160cm säng som går att dela till två enkelsängar vid behov. Hotellsängkläder, mysiga ljuslyktor, vedkamin ifrån Salamander Stoves i England, varma plädar, två loungestolar, yxa från Gränsfors Bruk och huggkubbe. När ni kommer till ert tält så är det städat och bäddat, det finns en badhandduk till varje person, samt en flaska vatten och glas framställda. Utöver att sängen är mysigt bäddad, så finns det några varma plädar, extra värmeljus till ljuslyktorna, späntkniv från Mora Kniv för att göra tändved, tändkuber till kaminen, tändstickor samt tändare, eldstål, två stycken små bord, första hjälpen kit, brandsläckare, och information om att bo i tält.

Bilder
Mat & dryck

Middag och Frukost ingår

När du bor hos oss på Fejan Canvas Hotel så ingår alltid middag och frukost. Vi har tidigare haft gemensam middag för alla gäster nere vid kajakladan, men på grund av Coronaviruset, och för att alla våra gäster fortfarande ska känna att de kan besöka oss och ändå följa myndigheternas riktlinjer så har vi ändrat upplägget för sommaren 2020. Vi återgår tillfälligt den här sommaren till matlagning vid era egna tält, vid matlagningsstationer där det finns vatten, och en stor gasmuurikka. Ni kommer att kunna hämta en låda med ingredienser nere vid kajakladan, inklusive redskap, bestick, osv, och den tar ni sen med till tältet där ni lagar er mat. När ni checkar ut så tar ni med all disk, osv, tillbaka till kajakladan. På morgonen så får ni precis som tidigare en korg levererad till tältet med er frukost.

Läs mer om middag och frukost »

Tältkunskap

Bra saker att tänka på

Att bo i våra glampingtält är ungefär som att bo i vanliga tält, men mycket bekvämare. Hela vår tanke är att du bara ska behöva ha med dig en flaska vin, och ändå få uppleva hur det är att sova en natt ute i naturen. Det finns dock några saker att tänka på som kommer att göra din upplevelse fulländad. Tveka inte att fråga personalen om det är något du undrar, vi är proffs på att tälta!

Ventilation

Ett tält mår bra av att vara torrt, och är det torrt, så är du varm. Tänk därför på att alltid ha de halvmåneformade fönstren runt om tältet lite öppna. Det är myggnät för varje ventilation, så ni kan lugnt lämna dem 5-10cm öppna. Det gör att frisk luft kommer in i tältet, och stiger och tar med sig fuktig luft ut genom ventilationen upptill i tältets topp.

Ytterdörren

Tältet har en dubbel ytterdörr som består av en yttre tältduk och ett inre myggnät i hela dörrens storlek. När ni kommer till tältet så kommer den yttre dörren att vara öppen, men myggnätet stängt. Är det väldigt varmt så har vi båda dörrarna öppna. När ni lämnar tältet för en promenad eller liknande, så stäng myggnätet, och när det närmar sig kväll så kan ni stänga den yttre tältduken så det inte kommer in fukt i tältet från havet.

Att hålla sig varm

Våra tält är väldigt varma, och det finns inget egentligt behov av att elda förutom riktigt kalla nätter på våren eller hösten. Om ni vill elda så är det mer för mysfaktorn, men tänk på att göra en liten eld anpassad för en liten kamin, då de blir väldigt varma. Utöver det så är det bra att tänka på att det aldrig är kläder som gör att du är varm, utan det är isoleringen. Det är dubbla täcken i sängarna, så det är bättre att lägga täckena ovanpå varandra snarare än att ha på sig kläder i sängen. Att sova med kläder på sig gör snarare att man blir kall, då kroppen avger värme och det som så fint kallas ångtransport fungerar inte om det fastnar i kläder du har precis intill kroppen.

Kaminen

Ställ ALDRIG något ovanpå kaminen. Speciellt inte värmeljus. Om ni eldar i kaminen så blir stearinet så varmt att det förångas och då kommer stearinångorna fatta eld av veken som brinner i ljuset, och ni har skapat en liten gasolbrännare ovanpå kaminen. Gör inte det är ni snälla. Vi har fantastiska små kaminer från Salamander Stoves i England, som är lätteldade av stående typ med en glaslucka.

Att tända en brasa

Vi tänder eldar hela dagarna, och vet av erfarenhet att många blivit upplärda att man ska tända en eld genom att “göra den perfekta brasan” där man arrangerar allt i olika lager och bara håller in en tändsticka. I en liten kamin, (och egentligen alla andra också), så är det bästa att du gör massa småspint med späntkniven, (3-5mm tjocka), och delar 2-3 vedkubbar i 2-3 cm tjocka bitar. Börja med att lägga in 2-3 tändkuber, se till att de brinner, sen lägger du på spintveden, väntar tills de fattar eld, sen lägger du på de lite tjocka bitarna, väntar tills de börjar brinna, och sen lägger du in 2st vanliga vedträn, har en liten glipa på luckan tills elden tagit sig, och sen kan du stänga luckan helt. Du reglerar luftdraget med askluckan, eller den runda ventilationen på askluckan.

Att gå på toaletten

På Fejan Outdoor så har vi utedass, med separetter, så det går bra att gå på toaletten oavsett vilket behov du har, men det är OK att göra nr ett i skogen, men se då till att göra det långt upp i skogen. Samma sak gäller när du ska borsta tänderna, när du ska spotta tandkrämsspott, gör det långt bort ifrån tältet.

Skräp

Varje tält har en sopkorg som vi tömmer varje dag, kasta allt ditt skräp där, och ta med tomflaskor eller pant ner till ladan när ni checkar ut. Kasta aldrig matrester, eller skal från nötter eller liknande i naturen eller runt tältet. Många tänker att “det förmultnar ju”, och det är ju sant, men vi har gäster redan dagen efter att ni varit hos oss.

Vad gör vi om det regnar?

Njut av att regn inte kan köpas för pengar. =) Skämt åsido så klarar våra tält regn och vind väldigt bra, det ni kan tänka på är att ta av er blöta eller leriga skor direkt när ni kommer in i tältet och ställa dem på entrémattan, och ta gärna in filtar, dynor, eller stolar med tygsits in i tältet när det regnar, eller under natten, så kan nya gäster njuta av torra stolar och plädar dagen efter.

Säkerhet

Säkerhetsinformation

Fejan som ö är en väldigt säker plats, det är inte många som rör sig på ön, och det finns inga farliga djur eller insekter. Närmaste sjöräddningsstation ligger i Räfsnäs, cirka 10 minuters båtfärd från Fejan om man åker direkt.

Vi finns här för dig

Någon i i vår personal är alltid tillgänglig nattetid när ni bor i våra tält, så händer det något som inte är akut livshotande, men där ni behöver ha kontakt med oss, så är det bara att ringa 0176-43150.

Att hugga ved

Om du aldrig har huggit ved så fråga gärna personalen om tips och instruktion, då vedhuggning sker på egen risk. En bra sak att tänka på är att du kommer att svinga en hyfsat tung och vass sak, och du vill inte slinta och få den i benet. Står därför bredbent, ställ vedträet mot bortre delen av kubben från dig själv sett, så om du missar, eller hugger precis framför, så kommer yxan att hamna i kubben.

Brandsläckare/Kolmonoxidvarnare

Varje tält har en liten brandsläckare stående intill ingången, samt en liten kolmonoxidvarnare ståendes på en av lådorna inne i tältet.

Vid händelse av en akut situation

Ring 112 och uppge att ni är på ön Fejan utanför Norrtälje, samlingsplats är på Betongkajen framför Kajakladan. Vi rekommenderar alla som är ute i naturen att ladda ner appen SOS Alarm, som automatiskt kan lokalisera er GPS koordinat.

Menu