TOPPEN

Ett tält för två

Info om tältet

Ett canvastält för två personer. 1st 160cm säng som går att dela till två enkelsängar vid behov. I tältet finns mysiga ljuslyktor, vedkamin ifrån Salamander Stoves i England, batterilampor, varma filtar, två loungestolar, späntkniv, yxa från Gränsfors Bruk och huggkubbe. Det finns även tändstickor, tändkuber till kaminen, värmeljus till lyktorna, ficklampa, vinöppnare, småbord, första hjälpen kit, brandsläckare och information om att bo i ett glampingtält. När ni kommer till ert tält är det städat och bäddat med hotellsängkläder, och det finns en badhandduk till varje person. I tältet finns även en flaska vatten samt vinglas.

Bilder
Mat & dryck

Middag och Frukost ingår

När du bor hos oss på Fejan Glamping ingår alltid middag och frukost. Alla gäster får tillaga sin middag på en muurikka vid sitt eget tält, alternativt vid det gamla gasverket där det också finns en muurikka till varje tält. Utanför varje tält finns en matlagningsstation med drickbart vatten, tvål och en stor gasmuurikka. Kl. 18 hämtar ni en kylbox med ingredienser vid det gamla gasverket. Ni får även med er en korg innehållandes recept, bestick, matredskap och annat som ni behöver till middagen. Mellan kl. 08-10 på morgonen serveras en frukostbuffé vid det gamla gasverket.

Läs mer om middag och frukost »

Tältkunskap

Bra saker att tänka på

Att bo i våra glampingtält är ungefär som att bo i vanliga tält, men mycket bekvämare och lyxigare. Hela vår tanke är att du inte ska behöva släpa med dig något alls, och ändå få uppleva hur det är att sova en natt ute i naturen. Det finns dock några saker att tänka på som kommer att göra din upplevelse fulländad. Tveka inte att fråga personalen om det är något du undrar, vi är proffs på att tälta!

Ventilation

Ett tält mår bra av att vara torrt, och när det är torrt är du varm. Tänk därför på att alltid ha de halvmåneformade fönstrena runt om tältet lite öppna. Det är myggnät för varje fönster. Ni kan lämna dem 5-10cm öppna, det gör att frisk luft kommer in i tältet och stiger och tar med sig fuktig luft ut genom ventilationen upptill i tältets topp.

Ytterdörren

Tältet har en dubbel ytterdörr som består av en yttre tältduk och ett inre myggnät i hela dörrens storlek. När ni kommer till tältet kommer den yttre dörren att vara öppen, och myggnätet stängt. Om det är väldigt varmt har vi båda dörrarna öppna. När ni lämnar tältet för en promenad eller liknande så stäng myggnätet, och när det närmar sig kväll kan ni stänga även den yttre tältduken så att det inte kommer in fukt från havet.

Att hålla sig varm

Våra tält är väldigt varma, och det finns inget egentligt behov av att elda förutom riktigt kalla nätter på våren eller hösten. Om ni vill elda är det mer för mysfaktorn. Tänk på att kaminerna blir väldigt varma, och gör därför en liten eld anpassad för en liten kamin. I övrigt är det bra att tänka på att det aldrig är kläder som gör att du är varm, utan isoleringen. Det är dubbla täcken i sängarna, så om det är kallt är det bättre att lägga täckena ovanpå varandra snarare än att ha på sig kläder i sängen. Att sova med kläder på sig gör snarare att man blir kall, då kroppen avger värme och det som så fint kallas ångtransport fungerar inte om det fastnar i kläder du har precis intill kroppen.

Kaminen

Vi har fantastiska små kaminer från Salamander Stoves i England, som är lätteldade av stående typ med en glaslucka. Ställ ALDRIG något ovanpå kaminen. Speciellt inte värmeljus. Om ni eldar i kaminen blir stearinet så varmt att det förångas och då kommer stearinångorna fatta eld av veken som brinner i ljuset.

Att tända en brasa

Det bästa är att du gör massa småspint med späntkniven, (3-5mm tjocka), och delar 2-3 vedkubbar i 2-3 cm tjocka bitar. Börja med att lägga in 2-3 tändkuber och se till att de brinner, sedan lägger du på spintveden. Vänta tills de fattar eld, sedan lägger du på de lite tjockare bitarna. Vänta tills de börjar brinna och sedan lägger du in två stycken vanliga vedträn, har en liten glipa på luckan tills elden tagit sig, och sedan kan du stänga luckan helt. Du reglerar luftdraget med askluckan eller den runda ventilationen på askluckan.

Att gå på toaletten

På Fejan Outdoor har vi utedass, med separetter, så det går bra att gå på toaletten oavsett vilket behov du har. Det är OK att göra nr ett i skogen, men se då till att göra det långt upp i skogen och ta med ditt papper tillbaka av hänsyn till nästa gäst. Samma sak gäller när du ska borsta tänderna – spotta ut tandkrämsskummet långt bort ifrån tältet.

Skräp

Varje tält har en sopkorg som vi tömmer varje dag, kasta allt ditt skräp där. Kasta aldrig matrester i naturen eller runt tältet, av hänsyn till gästerna som checkar in kort efter att du har checkat ut.

Vad gör vi om det regnar?

Tälten tål regn och vind väldigt bra, och det är en fantastisk upplevelse att mysa framför kaminen vid regnväder. Tänk gärna på att ta av er blöta eller leriga skor innan ni kliver in i tältet. Ta in filtar och dynor när det regnar eller under natten, så att ni själva och nya gäster kan njuta av torra stolar och plädar dagen efter.

Säkerhet

Säkerhetsinformation

Fejan som ö är en väldigt säker plats, det är inte många som rör sig på ön, och det finns inga farliga djur eller insekter. Närmaste sjöräddningsstation ligger i Räfsnäs, cirka 10 minuters båtfärd från Fejan om man åker direkt.

Vi finns här för dig

Någon i i vår personal är alltid tillgänglig nattetid när ni bor i våra tält. Så om det händer något som inte är akut livshotande, men där ni behöver ha kontakt med oss, ringer ni till 0176-43150.

Att hugga ved

Vedhuggning sker på egen risk, och om du aldrig har huggit ved tidigare så fråga gärna personalen om tips och instruktion. Viktigt att tänka på är att stå bredbent och ställa vedträet mot bortre delen av kubben från dig själv sett, så att yxan hamnar i kubben om du missar.

Brandsläckare

Varje tält har en liten brandsläckare stående intill ingången.

Vid händelse av en akut situation

Ring 112 och uppge att ni är på ön Fejan utanför Norrtälje, samlingsplats är på Betongkajen framför Kajakladan. Vi rekommenderar alla som är ute i naturen att ladda ner appen SOS Alarm, som automatiskt kan lokalisera er GPS- koordinat.

Menu